Find rundt på hele hjemmesiden:


Du er nu i afsnittet “Historisk Dokumentation for “Med ilden i ryggen” og kan navigere rundt i dette allerøverst på siden.


Tilbage til “Velkommen”

Om romanerne for voksne

Om ungdomsromanerne

Infoseite auf Deutsch. Hier klicken.Virkeligheden bag “Med ilden i ryggen”

- en ungdomsroman om flugt under Anden Verdenskrig.

 Drenge bag hegnet i flygtningelejren i Risskov Vandrerhjem. 1946

På disse sider kan du læse om den historiske baggrund for begivenhederne i Martin Petersens  Med ilden i ryggen .


Historisk resumé af begivenhederne:

Fra januar 1945 var der kaos i Tyskland. Englænderne og amerikanerne rykkede mod den tyske grænse vestfra, og Den Røde Hær trængte ind fra øst. Russernes fremrykning medførte en masseflugt af civile mod vest - efter krigen efterfulgt af en regulær etnisk udrensning. Fra områderne Østpreussen,  Pommern og "Fristaden Danzig" flygtede 2,5 millioner mennesker i foråret 1945. De fleste med skib.


250.000 af dem blev beordret til Danmark hvor de først blev indkvarteret på skoler og i sportshaller. Efter befrielsen kunne det ødelagte vestlige Tyskland ikke modtage disse mennesker, og den danske regering besluttede at samle flygtningene i store lejre, så vidt muligt langt fra byerne. Flygtningene skulle holdes væk fra den danske befolkning og var underlagt strenge regler. De fik en kost der holdt sig lige over grænsen for det tilstrækkelige, og de oplevede kolde vintre, meget trange boforhold og naturligvis stor usikkerhed om deres fremtid og familie.


Nogle flygtninge var stærkt utilfredse med vilkårene, andre taknemmelige over at de dog havde reddet livet og fik tag over hovedet.

Hjemsendelserne begyndte i 1946, og de sidste flygtninge forlod Danmark den 16. februar 1949.


Anmelderne skrev om romanen:

"Med ilden i ryggen er en dygtig, klassisk fortællende roman i et nutidigt sporg - om menneskelig ulykke, der også er nutidig."

Søren Vinterberg, Politiken, feb., 2000


“Med ilden i ryggen gør i fiktionens form et relativt upåagtet kapitel i dansk historie tilgængeligt for nye generationer af børn, unge og deres forældre. En kvart million tyskere var i perioden 1945-49 indespærret i lejre rundt omkring i Danmark. I deres historie genspejles mange af de holdninger, der lige nu brydes i debatten om det multikulturelle Danmark. Og i det lys er Martin Petersens roman ved sin insisteren på at modvirke kollektivt hukommelsestab både nødvendig og livgivende."

Henning Mørch Sørensen i Information, feb., 2000


"Denne børne-/ungdomsroman har det hele. Det er en dramatisk, varm, humoristisk og velfortalt beretning, der fortjener mange læsere ... I løbet af de forholdsvis få år handlingen strækker sig over, oplever Klaus alle afskygninger af krigens afstumpethed og ufattelige rædsler. Og dog alligevel med samme konklusion som titlen på Benignis film: 'Livet er smukt'."

Bodil Pedersen, lektør, skolebibliotekerne, 1999.

 

Fotografierne er venligst stillet til rådighed af Lokalhistorisk samling, Hovedbiblioteket, Århus Kommunes Biblioteker og må ikke reproduceres eller offentliggøres uden tilladelse. Billederne er optaget af en eller flere fotografer i 1946. En del af dem sandsynligvis af S.A. Jessen.

Disse websider om de tyske flygtninge er skrevet af og bliver vedligeholdt af Martin Petersen. Faktuelle, historiske rettelser modtages gerne på marlan@mail.dk

Sidst opdateret 7.4.2014.Tilbage til startsiden